A skót élet #2
2018. augusztus 11. írta: Danielle92

A skót élet #2

Eltelt négy hónap

Az utóbbi időszakban nem nagyon adtunk hírt magunkról, így most már ideje lesz összefoglalni az elmúlt hónap eseményeit. Csak tömören; volt itt költözés, hazarepülés és munkába állás is, így nem unatkoztunk mostanában. 

Költözés

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, milyen hosszadalmas procedúra volt lakást találni, aki lemaradt volna róla, ide kattintva elolvashatja. Mikor keresgéltünk, legfőbb szempontunk a munkába járás volt, hiszen így lényegesen lecsökkenthettük az utazás költségeit. Mióta az új helyre költöztünk, nagyon ritkán buszozunk. Szerencsére itt minden közel van (kb. 5 percre), bevásárlóközpontok, könyvtár, uszoda, zöldséges. A városrész tisztább és rendezettebb, mint az előző helyen, és bár a repülőtér 3/4 órás gyalogútra van tőlünk (busszal 15 perc, First 77-es járat), mégsem felettünk szállnak el a repülők, és hangoskodnak, mint korábbi lakásunk felett. Ott már kívülről tudtuk a menetrendet, a repülőkkel keltünk és feküdtünk. 

Amikor átköltözünk, szerencsére nem kellett költöztető céget fogadni, hiszen nem sok cuccunk volt. Egy teljesen üres lakásba mentünk át, ahol kezdetben csak egy matracunk volt, mára meg már szebben berendeztük, mint az otthonit... 20180624_085340.jpgSzeretünk itt lakni, nagyon hangulatos, az ablakból pedig csodaszép a kilátás. 

Szerencsénkre kifogtunk egy viszonylag olcsó albérletet egy korrekt közvetítő irodával, és végre a magunk urai lehetünk. Amint átköltöztünk, beadtuk az igényünket a housing benefit-re, ami lakástámogatást jelent. Ezt a helyi önkormányzatnál lehet igényelni, akár interneten keresztül, de az irodába betérve segítenek a papír kitöltésében is. Kell hozzá csatolni pay slippet (bérpapírt), ez alapján bírálják el, hogy megkaphatod-e a támogatást a jövedelmed függvényében. Azzal érdemes számolni, hogy elég hosszú folyamat, és az esetek többségében mindenről kapsz papír formátumú értesítőt is. 

Nyaralás

Mikor már épp kezdted megszokni a kellemes, hűvös nyarakat az Egyesült Királyságba, akkor eléggé hirtelen lesz a váltás, mikor haza mész Magyarországra. Korán reggel, 6 körül mentünk ki a reptérre, még hosszú nadrágban, pulcsiban, de mire 3 óra múlva megérkeztünk Budapestre, és még csak épp megcirógatta a meleg az arcunkat, már szakadt rólunk a víz. Mire Kecskemétre leértünk, alig vártam, hogy rövid gatyát vehessek fel. 

Ami talán legjobban hiányzott, az a szélmozgás, ami elviselhetővé tette a glasgow-i meleget is, hiszen évek óta nem volt ott sem ilyen meleg, mégis kellemesebb volt, mint Magyarországon, ahol a szél hiánya miatt teljesen befülledt a levegő. 

Rá kellett jönnünk arra is, hogy egy hét nagyon kevés arra, hogy minden ismerőssel találkozni tudjunk, szigorú menetrenddel haladtunk végig a nyaralás során. Jó volt találkozni a családdal, barátokkal, és nehéz volt az elválás, mivel akkor még úgy jöttünk el otthonról, hogy nem biztos, hogy karácsonyra haza tudunk menni, mivel én még nem dolgoztam. De szerencsére ez a probléma is megoldódott.  

Munkába álltam

Tény, hogy ahogy otthon, itt se könnyű munkát találni, és a folyamatos önéletrajz küldözgetés, szórás a várva várt eredmény elmaradása után idővel alább hagy a lendületünk. Először még otthon keresgéltem, küldtem el önéletrajzokat email-en, különböző kereső portálokon keresztül, ahol az esetek 90%-ban nem kaptam választ. Íme néhány oldal, ahol keresgéltünk:

Gumtree

Indeed

Search

Ezen kívül érdemes beregisztrálni pár nagyobb cég honlapján is, mint pl.: Costa, Meki, stb. Ide nem árt a türelem is, hiszen elég hosszú (30-40 perces) kérdőívek vannak. Bevallom, volt, hogy egy idő után feladtam az ilyenek kitöltögetésével. 

Érdemes facebookon is keresgélni, vannak kifejezetten az adott városon belül munkát keresők-kínálók csoportja. Pl.: Angliai munka-londoni apró, Glasgow jobs, Munkahirdetések London Anglia, stb. 

Az utolsó próbálkozásom az volt, mikor munkaerő közvetítő cégekhez kezdtem el beregisztrálni. Konkrétan én az AllStaff-ot ajánlom. Egy hónapon belül kaptam állást, igaz, már egy héten belül hívtak volna, csak a nyaralás, és egyéb intézni valók közbe szóltak. Az AllStaff-nál a következőképp zajlott a regisztráció:

  1. Személyesen az irodában kitölteni a regisztrációs lapot
  2. Közvetlenül a kitöltés után egy rövid interjú
  3. Várni a hívást
  4. Munkába állni

 

Azzal érdemes még számolni, hogy ha elsőre visszautasítunk egy állást, akkor nagy rá az esély, hogy a jelentkezők listájának végére kerülünk, így néha érdemes frissíteni a regisztrálást. Azzal is tisztában kell lenni, hogy sok esetben csak alkalmi munkákat tudnak adni, de ha szerencsénk van, kifoghatunk hosszú távú lehetőségeket is. 

Sok-sok kitartás és elhivatottság szükséges, ha munkát akarunk találni, de ha újra kezdeném, valószínűleg az irodáknál próbálkoznék először. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr3714156205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása