Húsvéti szokások Skóciában
2019. április 15. írta: Danielle92

Húsvéti szokások Skóciában

 A skótoknál nincs más ünnep, ami a karácsonyhoz fogható lenne. Na jó, talán még a Halloween. Így szegény húsvét épp csak kicsit zökkenti ki a skótokat a hétköznapok monoton menetéből. Azonban itt is van pár jellegzetes szokás, amit ebben a bejegyzésben foglalunk össze nektek.

Tavaly ilyenkor épp húsvét előtt érkeztünk egy héttel. Azzal tisztában voltunk, hogy a hétfő eleve nem szünnap, de hogy a vasárnap sem, azon nagyon meglepődtünk. A boltok szokásos nyitvatartással üzemeltek, semmi jelét nem mutatta, hogy aznap nagy egyházi ünnep lenne. Igazából ha akkor a család nem jelentkezik be a húsvéti asztal körül, simán elsiklunk a húsvét fölött. 

Idén azonban kicsit más már, az önálló kis otthonunk ünnepi díszbe öltözött, és lesz hely a sütés-főzésre is, ahogy ez lenni szokott nálunk. S ha már az ételeknél tartunk, lássuk, hogy a skótoknál mi kerül az ünnepi asztalra.

Hot cross bun

Ezt a tradicionális skót süteményt leginkább a fonott kalácsunkhoz tudnám hasonlítani, csak zsemlében. A kelt tésztába mazsolát, karamellt, almát vagy épp narancsot tesznek. Tetején a jellegzetes kereszt motívummal, ami lisztből és vajból áll. 

Eredete az 5-6 századra nyúlik vissza Dél-Angliába. Maga a zsemle a Holdat szimbolizálja, a rajta lévő kereszt pedig a Hold negyedeit. Ugyanakkor a keresztények szerint ez a kereszt maga Krisztus keresztre feszítését hivatott megjeleníteni. Hagyományosan vajjal fogyasztják, még melegen Nagypéntek napján. 

Recept angolul: https://www.thespruceeats.com/easy-traditional-hot-cross-bun-recipe-435194

Simnel Cake

Ez a torta a Nagyböjt végét jelképezi, lezárását a 40 napig tartó böjtnek. Gyümölcsökkel, fűszerekkel és nem utolsó sorban marcipánnal ízesítik, mintha csak egy egyszerű gyümölcskenyérről beszélnénk, csupán a marcipánnal bolondítják meg kicsit, amivel a két réteg közét és tetejét kenik meg. Egyes családoknál még egy kis tojást is kerül rá, díszítésként. 

Recept angolul: https://www.thespruceeats.com/simple-simnel-cake-recipe-for-easter-435189

Recept magyarul: https://ekozbenlondonban.blog.hu/2014/04/20/keszul_a_husveti_simnel_torta

 

Ami még nem hiányozhat az ünnepi asztalról:

  • húsvéti sült sonka
  • tavaszi báránysült
  • csokitojások - minden mennyiségben

 

Az Egyesült Királyságban maga a húsvét már jóval a kereszténység húsvétja előtt is jelen volt. "Az angolszász istennő, Eostre dicsőítése (akinek szent állata a baknyúl volt, a jelképe pedig a tojás az újjászületést, a tavasz termékenységét jelentette) már jóval azelőtt szokásban volt, hogy a keresztény vallás elterjedt Európa szerte." (Forrás: http://www.segitseganglia.com/uumlnnepek-szokaacutesok-tradicioacutek#

Mint minden kultúrában, itt is vannak csak Skóciára jellemző hagyományok, de néhány egyezőséget is fellelhetünk. Ilyen a tojáskeresés, ami Magyarországon bár talán nem olyan populáris, valószínűleg már mindenki találkozhatott ezzel a szokással. 

 

 

Tojáskeresés

A gyerekek szemében a húsvét fő motívuma a húsvéti nyúl, azaz Easter Bunny. Az általa szétszórt tojásokat kell a ház, kert különböző pontjain meglelni, amit a gyerekek nagy buzgósággal végre is hajtanak. 

Tojásgurítás vagy görgetés

 Lényegében a dekorált tojásokat egy dombról gurítják le az emberek, versenyt űzve abból, hogy kinek a tojása ér el a legmesszebbre és kinek a tojása törik össze közben.  

  

 

 Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak, barátainknak!

 

 

Források:

https://georgewbush-whitehouse.archives.gov/easter/images/350-coverweb2c.jpg

https://i.imgur.com/7RV8Itq.jpg

https://food-images.files.bbci.co.uk/food/recipes/mary_berrys_hot_cross_65003_16x9.jpg

https://www.angliaikisokos.com/husvet-skociaban/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Egg_rolling

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr7214737585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása