Örömtüzek éjszakája, avagy már egy hete csak a tűzijátékot hallgatom...
2018. november 05. írta: Danielle92

Örömtüzek éjszakája, avagy már egy hete csak a tűzijátékot hallgatom...

 

 

Tűzijáték reggel, tűzijáték este, tűzijáték éjjel és nappal... Esküszöm, nálunk szilveszterkor nincs ekkora buli, mint itt a skótoknál. De kezdjük az elején...

Október 31. - Halloween

Nem kell senkinek bemutatni. A közhiedelemmel ellentétben, nem amerikai szokás. Ez a kb. 2500 éves ünnep a kelták hagyatéka, akik jó ideig Magyarországon is tanyáztak (lásd ásatási leletek). Szóval egy közép-európai ünnepről beszélünk. Kelta új évnek is, Samhain-nek nevezik. A kelták úgy hitték, hogy az ártó szellemek ezen a napon visszatérnek, hogy elragadják az élők lelkét. Ezt megakadályozva terjedt el a jelmezviselés, tökfaragás vagy az örömtüzek gyújtása. Amerikába az 1845-ös nagy ír éhínség (Famine) által került be, majd terjedt el a köztudatban.  45447409_277842416270741_4966955199072567296_n.jpg

Mi is faragtunk tököt :)

 

Már Halloween-t megelőző napokban elkezdődtek a szórványos tűzijáték gyújtások, aztán eljött november 5-e. Viktor azzal a hírrel érkezett haza, hogy a nap során mekkora máglyarakást/rakásokat látott mindenfelé. Az emberek összeszedték a ház körül található hulladék fát, és ahogy elkezdett sötétedni, meggyújtották a rakásokat. A tűzijátékozás pedig a tetőfokára hágott. Kicsit utána jártunk a dolgoknak, és ezt találtuk:

 

November 5. - Guy Fawkes-nap (=Bonfire Night)

A 2005-ös V, mint vérbosszú című filmet talán nem kell bemutatni, ha még is, ez a kép talán segít: 

Ez a több, mint 400 éves ünnep összekapcsolódott Guy Fawkes nevével, aki megpróbálta 1605-ben felrobbantani a Lordok Házát. Ekkoriban I. Jakab, angol király ült a trónon, és bár kezdetekben sok reményt fűztek az uralkodóhoz, mégis csalódniuk kellett. Jöjjön a történelmi háttér:

Angliában az anglikán egyház térhódításával a katolikusok háttérbe kerültek. A mindenkori uralkodók tettek is róla, hogy ezt a vallást népszerűsítsék, ha kell, erővel is. E sok évnyi vallási-intolerancia végül a lőporos sikertelen merénylethez vezetett. Az ötlet maga Robert Catesby fejéből pattant ki, aki egy warwickshire-i nemes volt, és személyes sérelmei is vezették (karrierje romokban, apja börtönben). Az összeesküvők csapata 36 hordó puskaporral akarták a levegőbe emelni az épületet, azonban egy frissen bekerült tag, Francis Tresham figyelmeztette a Lordok Házában lévő rokonát, Lord Monteagle-t, aki viszont a levéllel azonnal a királyhoz szaladt. 

Fawkes már eközben a pincében várt a megfelelő pillanatra, amikor a király katonái rajtaütöttek, és szörnyű kínvallatás alá vetették, majd három napi kínzás után elfogták társait is, akiket szintén hosszú kínok után felakasztottak. Az esemény után a londoniakat arra buzdították, hogy örömtüzeket rakjanak, a merénylet meghiúsulását ünnepelve. Azóta Guy Fawkes neve összeforrt az ellenállással, és erre a mai napig tűzijátékokkal emlékeznek meg itt az Egyesült Királyságban. 

Szóval ha ebben az időszakban Skóciában jártok, ne lepődjetek meg, és készüljetek fel, jó másfél hétig ezt fogjátok hallgatni. Viszont tény, ennyi tűzijátékot otthon nem láttok. :D 

További érdekességeket a következő linkeken találtok:

Halloween:

https://www.angliaikisokos.com/halloween-angliaban/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween

Guy Fawkes-nap:

https://simfalogic.news/november-5-bonfire-day-azaz-az-oromtuzek-es-tuzijatekok-brit-ejszakaja/

https://www.angliaikisokos.com/bonfire-night-avagy-tuzijatekok-ejszakaja/

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1605_november_5_leleplezodik_a_lopor_osszeeskuves_guy_fawkes_elfogasa/

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr4814354917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása