Doune Castle
2019. június 23. írta: Danielle92

Doune Castle

Megannyi film forgatási helyszíne

A Várakról szakszerűen sorozatunk első részében egy igen különleges, sokak számára ismerős helyszínt mutatunk be. A Stirling vonzáskörében található aprócska város, Doune büszkesége e középkori erődítmény. Készen álltok?

 

 

A várról

doune.jpg

A várat feltehetően a 13. században építették, de a Skót függetlenségi háborúban (13. század vége - 14. század közepe) jelentős károkat szenvedett, így Robert Stewart, Albany hercege építette újjá a 14. század végén a jelenlegi formájában. Különlegessége, hogy egyetlen építési időszakot ölel fel, nem keverednek a stílusok, mint ahogy azt már megszokhattuk a várak folyamatos, más-más tulajdonosok ízléseiből adódó változtatásokból. 

1425-ben kerül a Koronához, amikor Albany fiát kivégezték. Innentől kezdve főképp vadászházként használták. A 16. század végén Moray grófságához került. Katonai szerepeket is betöltött a 17.-18. században. A várfelújítási munkálatokat 1880-ban kezdték meg, ekkor állították helyre a tetőgerendákat, a belső tereket, beleértve a Lord's Hall burkolatát is. 1984-ben, Moray 20. grófja, Douglas Stuart adományozta el a Historic Environment Scotland elődszervezetének, és megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt. Jelenleg az előbb említett szervezet gondozásában van. 

doune2.jpgDoune vára alig 8 km-re helyezkedik el Stirlingtől. A természetnek köszönhető védelmi vonal veszi körül három oldalról is, a lejtőkkel délen, s a két folyóval keleten és nyugaton. Az alapjait tekintve egy szabálytalan ötszög felépítés vehető ki belőle. A főbejárat az északi tornyon keresztül közelíthető meg. Amint belépünk a főkapun, rögtön a belső udvarra érkezünk, ahol a 18m mély központi kutat nézhetjük meg. Onnan három lehetőségünk is van, hogy fojtassuk a bejárást, az egyik a konyha irányába vezet, a másik a Lord's Hall felé vezető út, a harmadik pedig a souvenir bolt. Az utolsót kivéve bármelyik irányt választhatjuk, mert egy körtúra során minden részt megtekinthetünk. 

Míg a földszinten a kamrákat találhatjuk, az egyik ilyenben kapott helyet az ajándékbolt is, addig az emeleten a vár életének fontos helyszíneit nézhetjük meg. A konyha a Great Hall-lal (~Nagyterem~) van összeköttetésben, hiszen itt fogadta a vár ura a vendégeket, a nagy lakomákat, ünnepségeket itt rendezték meg. Paraméterek: 20m hosszú, 8m széles, 12m magas. Valószínűleg itt a kandallók hiányából adódóan,  vas tűzrakókat használtak a fűtésre, bár erre pontos információk nincsenek. A nagy ablakok bevilágították az egész csarnokot, és az itt lévő lépcsők vezettek le a pincékbe a földszintre. A konyha is külön bejárattal rendelkezett, s alatta is pince található. A boltíves konyha egy sütővel és egy 5,5m széles kandallóval is fel volt szerelve. A konyha fölött vendégszobák kaptak helyet. A Great Hall nem állt összeköttetésben a Lord"s Hall-lal (~Úr csarnoka~, balra a képen), amiről méreteiben kisebb teremről beszélünk. E terem különlegessége a kettős kandalló, és a fa lambéria. Természetesen az unikornis innen sem hiányozhat. A kandallóktól balra nyíló lépcsőn juthatunk el a Duchess' hall-ba (~Hercegnő csarnoka~). 

A hely az ott készített filmekre is összpontosít, oly annyira, hogy a felkínált audio guide segítségével bejárhatjuk a várat, mint történelmi látványosságot, de külön masina működik az Outlander-fanoknak is, így kétféle lehetőségünk is van a kastély megtekintésére és a plusz információk begyűjtésére. 

 

Filmek, amiket itt forgattak

Trónok harca

Outlander

 

Gyalog galopp

 

 Ivanhoe (1952)

 

Kinek ajánljuk? 

  • Vár rajongóknak
  • Sorozat-fanoknak
  • Családosoknak
  • és mindenkinek, akinek elnyertük tetszését a fentiekkel

 

Információk:

Cím: Castle Hill, Doune, Perthshire, FK16 6EA

Autóval könnyű dolgunk van, busszal pedig Glasgowból a következőképp néz ki: Vonattal menjünk Stirlingbe (Scotrail). A jegyet megvehetjük előre is, akkor az e-mailben megkapott kódot kell az állomáson beütni a jegykiadó automatákba, vagy ott a helyszínen is megvehetjük. (Lehet fix időpontra foglalni, akkor olcsóbb, vagy napi jegyet is válthatunk, de akkor nincsenek időkorlátaink, persze valamennyivel drágább is.) Stirlingből a First Bus társaság 59-es járatával tudunk közlekedni. 

Elérhetőség: Doune Castle oldala

Megjegyzés: Historic Enviroment tagsággal a belépés ingyenes, és a kártya felmutatásával 20% kedvezményt kapunk a souvenir boltokban is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr614896082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása