Tradicionális skót karácsony
2018. december 23. írta: Danielle92

Tradicionális skót karácsony

Az ünnepek közeledtével elkapott minket a hév, hogy kicsit elmélyüljünk a skót tradíciókban, kiváltképp karácsony terén. Jelen cikkünkben végig fogjuk venni a legfontosabb hagyományokat, szokásokat, ételeket és egyéb különlegességeket a skót karácsonnyal kapcsolatban. Vannak-e közös szokások a magyarok ünneplésével és mik a különbségek? 

Az ünnep körüljárása

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, először is kanyarodjunk vissza az előzményekhez. A Brit-szigeteken a kelták jelenléte alaposan beékelte magát szokásaival a mai hagyományokba is, mint ahogy azt Halloween kapcsán már emlegettük (lásd előző cikkünkben). A druidák a téli napfordulót ünnepelték ebben az időszakban (pontosabban december 21-től december 31-ig), mikor a sötétség elveszíti hatalmát, és a világosság visszatér, azaz a nappalok elkezdenek hosszabbodni, az éjszakák pedig rövidülnek. A Nap visszatérésének az ünnepe ez. Hogy minél közelebb kerüljenek az újjászületéshez, megújuláshoz, a természet feléledéséhez, szokássá vált, hogy örökzöld ágakat vittek be a lakásba. Mellette az úgynevezett Yule-rönköt égették a tűzhelyen, aminek hagyományosan a gazda földjéről kellett származnia, ami lehetett kőris, tiszafa vagy nyírfa. A tűz szintén a fényt, a megújulást szimbolizálta. Mindig eltettek egy tuskót a következő évre, azzal meggyújtva az újabb Yule-tüzet, ezzel az örök körforgást megtestesítve. Mai megjelenése a fenyő vagy tölgy rönkbe vájt három lyuk, amibe három különböző színű gyertyát tesznek (az évszakok jelképei), és azt gyújtják meg. (Így érthető, hogy miért éppen 3-as pakkokban lehet gyertyát venni itt.) Ezt a rönköt ugyanúgy fenyőgallyakkal, különböző termésekkel díszítették, és a végén megszórták liszttel.  

A fagyöngy-szokás Skandináviából származik, amit Frigg istennőnek lehet köszönni. (A részletes történetet itt olvashatod el.)

Már a középkorból származik a következő hagyomány, hogy az emberek az ablakba gyertyákat állítottak, ezzel mutatván az utat a Szent családnak, Betlehem felé. 

Azonban a karácsony ünneplése nem mindig zajlott ilyen fényesen, sőt, Skóciában a reformáció időszakában tabuvá vált, egészen 1958-ig tilos volt a karácsonyt ünnepelni, s míg az angoloknál ezt hamar eltörölték, a skótoknál sokáig megmaradt, így helyette a Hogmanay, azaz a skót újév terjedt el hatalmas ünnepléssel, ami 3 napig tart, így nem csodáljuk, hogy január 2-a is ünnepnap itt. (Bővebb infót Hogmanay ünnepéről itt olvashattok.)

Mára visszatértek a régi-új hagyományok, az emberek többsége már december elején felállítja a fát, ami köré tudják gyűjtögetni az ajándékokat minden rokontól, baráttól, amit december 25-én nyitnak ki reggel. A jó öreg Télapó (Father Christmas, Santa Claus) a kandallókra kitűzött zoknikba helyezi az ajándékokat. Nagy bevásárlóközpontokban mi is láttunk ilyen "zokni-üzemeket", ahol kiválaszthatod a karácsonyi zoknidat, és ott helyben rá is varrják a nevedet. Az ajándékbontogatás után nagyszabású lakoma következik a család körében, de szokás átmenni szomszédhoz, barátokhoz, hogy együtt fogyasszák el az ünnepi fogásokat. 

Aminek még nagy divatja van, az a képeslap küldése. Bár ez nem csak karácsonyra jellemző, hanem szinte minden jeles alkalomra ezt adnak egymásnak az emberek, legyen szó szülinapról, évfordulóról, akármicsodáról. Ráadásul itt különlegesebbnél különlegesebb lapokat vehet az ember az erre specializálódott boltban, ahol szinte csak képeslapot, csomagolópapírt, kisebb ajándékokat, szülinapi kellékeket vásárolhatunk. Amilyen csodálatosak, és egyediek ezek a lapok, olyan jó kis áruk is van... Mindenesetre nekünk nagyon tetszik ez a Magyarországon már szinte halott szokás, és kedves gesztus a távolabbi ismerősök megajándékozására is. 

De mi kerül az asztalra?

Mint nálunk is, a skótoknál is családonként változnak a jól bevált fogások, azonban mint nálunk a bejgli és a töltött káposzta, úgy a skótoknak is megvannak az alapfogások. Meglepő, de náluk is levessel kezdődik a karácsonyi menü, ami általában Cock-a-Leekie Soup, ami tyúkhúsleves póréhagymával. (Angolul ide kattintva érhető el a recept.)

Utána jöhet a főétel, ami sült pulyka, burgonyával és sült paszternákkal. Szintén köret funkcióját tölti be az úgynevezett Stuffing, ami kockára vágott kenyérdarabkák, különböző fűszerekkel (petrezselyem, zeller, zsálya, kakukkfű vagy majoránna), vajban pirított hagymával, dióval vagy mogyoróval és tojással összekevert egytálétel, amit a sütőben még tálalás előtt kicsit összesütnek. (Recept angolul itt.)

Köretnek még különböző zöldségek kerülnek terítékre, mint répa, borsó, kelbimbó, mellé jöhetnek a szószok, mint az áfonyaszósz, vörösboros mártás vagy a "Kenyérmártás" (Bread sauce). 

A "Sonkás zsemle" a hagyományos Scottish roll receptjére épít, ami egy zsemle, csak bacon-t is raknak bele. A Kilted chipolata saussage pedig egy bacon-be tekert kolbász vagy virsli. 

Jöjjenek a sütik:

A megunhatatlan KARÁCSONYI PUDING, ami közel sincs a magyar értelembe vett pudinghoz képest. Ennek a süteménynek nagy hagyománya van a Brit-szigeteken. December 25-én fogyasztják a középkor óta. Szokás még mazsolapudingnak is nevezni. Minden családnak saját "titkos receptje" van a puding elkészítésére, a főbb alapanyagokat tekintve van benne faggyú, barna cukor vagy melasz, citrusfélék, brandy vagy más alkohol, aszalt gyümölcsök. Mivel az elkészítése hosszú órákba telik, így a sütemény egész sötét, már-már fekete árnyalatot ölt fel. Hogy ne legyen olyan száraz, vajból, cukorból és alkoholból álló sodóval, tejszínnel vagy éppen édes besamelmártással szokás meglocsolni. Brandy-vel is gyakran megöntözik a tetejét, utána meggyújtják. 

A puding-hagyományok:

A pudingot már advent előtti vasárnapon elkészítik, és a családban mindenkinek meg kell kavarnia a tésztát, miközben kívánnak valamit. Régi időkben pénzérmét is elrejtettek a süteményben, de a fulladás veszélye miatt idővel kikopott a hagyományokból. (További érdekességeket a karácsonyi pudingról itt találhatsz.)

Scottish Trifle a következő finomságunk, ami nagyjából a tiramisura emlékeztető desszert. Hagyományosan ebből sem hiányozhat az alkohol, ami jelen esetben természetesen whisky-t jelent. Alapja babapiskóta, de a piskótát magad is elkészítheted hozzá. Általában valamilyen gyümölccsel (szamócával, málnával) párosul a krémes ízvilág. Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez a receptet angolul itt találod


Végezetül pedig jöjjön a Cloutie Dumpling. Ti is szoktatok gyümölcskenyeret készíteni karácsonykor? A skótoknál kvázi ez a sütemény takarja a gyümölcskenyeret, bár külsőre némelyik inkább hasonlít egy disznósajtra. Összetevőkben nem nagyon különbözik az otthoni gyümölcskenyértől, csak a skót recept kiegészül egy kis melasszal is. (Receptért katt ide.) 

  

Reméljük, tetszett ez a kis összefoglalónk, esetleg kedvet is kaptatok kipróbálni pár skót különlegességet. Mindenkinek áldott, békés karácsonyt kívánunk, vagy ahogy a skótok mondanák, Nollaig shona! :)

 

Források:

  • http://www.picturebritain.com/2011/12/traditional-scottish-christmas-dinner.html 
  • www.i.pinimg.com/originals/88/be/ea/88beeaae9c7079f2388feedd1ebe256a.jpg
  • www.3.bp.blogspot.com/-fBoOTAZwKeg/UIBZ4oJgMzI/AAAAAAAACIw/p27Bt02CWfg/s1600/CIMG4879.jpg
  • https://www.mydish.com.au/product/traditional-christmas-pudding/
  • http://scotlandstophostels.com/2017/12/17/5-things-christmas-scotland/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%A1csonyi_puding

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr6514453414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása