Glasgow rejtett kincsei
2018. május 08. írta: Danielle92

Glasgow rejtett kincsei

Provand's Lordship, St Mungo Múzeum, Glasgow katedrális

Ma Glasgow egy másik oldalát fogom bemutatni nektek, kicsit az alapokhoz visszakanyarodva, kicsit a történelmébe belenyúlva, kicsit a vallásosság felől megközelítve, kicsit az építészeti csodákra feleszmélve. 

Provand's Lordship

Talán elsőre nem sokat mond, de egy igazi gyöngyszemnek számít Glasgow-ban. Külön plusz pontot ér, hogy itt magyar nyelvű kiállítás vezető is volt! Glasgow legrégebbi házában jártunk, amit 1471-ben építettek. A korhű berendezésével késő középkori hangulatot teremtettek a látogatóknak. Rengeteg időt el lehetett tölteni a térképek bogarászásával, hogy mi hol volt régen, mi az ami megmaradt ebből. Az épület maga 3 szintes. Ahogy belépett az ember, egy korhű, füstös, sötétes konyhába léptünk rögtön. A zömök, masszív bútorok, az egyszerű, fatányérok és üstök egyértelműen középkori hatást keltettek a látogatókban. Magamban raktároztam minden élményt, látottakat egy esetleges regény alapjaihoz. :) Az első emeleten eléggé magával ragadott a képzeletem, mikor ott álltam egy egyszerű, hosszúkás teremben, ahol a fal körül székek sorakoztak, és a kandallón kívül itt nem is volt más, mégis éreztem, ahogy a történelem körbejár, mintha épp egy férfiakkal teli teremben lennék, ahol épp valami fontos dologról vitatkoznak, miközben sűrűn meghúzzák alkohollal teli kupáikat. 

Ezen a szinten még egy komplett szoba volt berendezve, Cuthbert Simson lakosztálya, és egy portré szoba az uralkodókkal, királyi családdal, többek között látható volt VIII. Henrik képmása, Stuart Mária és persze nem hiányozhatott a skótok nagyra becsült Bonnie Prince Charlie-ja sem. A második emeleten képzőművészeti alkotásokat tekinthetünk meg és egy gyerekfoglalkoztató szobát, ahol színezőkkel, feladatlapokkal várták a gyerekeket. 

A hely különlegessége az épület mögött húzódó kis kert, amit sajnos mi nem tudtunk akkor megtekinteni a nagy esőzések miatt, mivel fellazult a talaj, és eléggé saras volt minden. Az emeletekről azonban szép kilátás nyílt a kertre is, így valamelyest meg tudtuk lesni azt is. 

St Mungo Museum of Religious Life and Art

Provand's Lordship közvetlen szomszédságában található St Mungo múzeuma, ami a különböző vallásokkal, vallási képzőművészeti alkotásokkal foglalkozik. Az előtérbe belépve egyből a finom kávé illata csapja meg az odaérkezők orrát. Igazából a földszinten a kávézón és az ajándék bolton kívül nincs is tárlat, így rögtön az első emeletre mentünk. 

A múzeum helyet ad több vallásnak is: buddhizmusnak, szikhizmusnak, a kereszténységnek, a hinduizmusnak, az iszlám vallásnak, a zsidó vallásnak, és a kínai vallásnak, de találkoztunk a nélkülözhetetlen egyiptomi múmiákkal vagy a mexikói táncoló csontvázzal is. Ami magával ragadó, a hatalmas, színes templomi ablakok, amik rögtön az első teremben körülölelték a falakat. Különböző vallási szobrok, tárgyak, eszközök helyezkedtek el mindenütt. Az egyik terem végigvezetett minket az ember három fő életpontján: születés, házasság, halál. Minden pontnál egyszerre jelentek meg a vallások, egymás mellett, összehasonlításképp. Kitért még minden vallás fontos eszközeire, szent írásukra. 

A második emeletet két részre lehetett osztani, ahol az egyik fele Skócia vallásosságával foglalkozott, míg a másik teljesen gyerek részleg volt, külön egy foglalkoztatóval és külön egy interaktív kiállítással a különböző vallások megismertetésére.

Glasgow katedrális

A múzeumok szoros szomszédságában található ez a monumentális épület. Amint beléptünk az ajtón, már hevesen verni kezdett a szívem, mikor megpillantottam pár Outlander-es szuvenírt, bár ekkor még nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. 

A katedrális gótikus stílusban épült, ami a hosszúkás, felfelé ívelő színes ablakain, bordás keresztboltozatain, hatalmas, világos terein egyértelműen kirajzolódott. 1197-ben szentelték fel a mai katedrálist. 

A templom alatt nyugszik Szent Mungo, Glasgow városának védőszentje. Itt találtunk rá arra a bizonyos táblára is, ami végre rávilágított az Outlander-es tárgyak jelenlétére. Itt forgatták a második évad egyes részeit, így rajongóknak abszolút kötelező látnivaló. 

A katedrális melletti dombon a Necropolist látogathatjuk meg, ami konkrétan egy temető. Mindenesetre építészeti szempontból ezt is érdemes megtekinteni. Feltéve, ha nem szakad az eső, mert így nekünk ez akkor kimaradt. 

Összefoglalva a fenti látnivalókat abszolút látványos, minden egyes épületben átjár a régi idők borzongató érzése. A következő kis videónkkal foglalnánk össze a látottakat, fogadjátok sok szeretettel: 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr8613881330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása