Az unikornisok titkának végére jártunk
2018. szeptember 01. írta: Danielle92

Az unikornisok titkának végére jártunk

Két hete facebook oldalunkon a segítségeteket kértük egy fontos szavazást illetően. A Pasiley Múzeumban egy érdekes leletanyagra bukkantunk, és kíváncsiak voltunk, ti mit láttok a képen: Unikornis szarvat vagy egy narvál szarvát? Íme a kép:

 

40467635_295268264598687_3658010855590592512_n.jpg 

Mielőtt fényt derítünk a titokra, jöjjön pár érdekes tény

 

Skócia nemzeti állata az unikornis vagy egyszarvú. Ez a mitikus állat hófehér ló formájában, fején hatalmas, hegyes szarvval látható az ábrázolásokon. Már az ókori írók műveiben is feltűntek ezek a lények, bár a középkorból több alkotás maradt fenn róluk. A hiedelmek szerint az unikornis szarvából készült por minden méreg ellenszere volt. Sokan használták címerállatként, a szűziesség, tisztaság és szelídség jelképeként vált ismertté. Így nem csoda, hogy a keresztény vallásban is találkozhatunk vele. 

A képen egy egyszarvú pihen Mária ölében - ugyanis az unikornisokat csak egy szűz lány tudta megérinteni és megszelídíteni. - Gábriel arkangyal egyszarvút üldözött a vadászata során, és az állat Máriánál keresett menedéket. 

Több középkori uralkodó birtokában szerepelt ez a bizonyos unikornis szarv, de kiderült, hogy ez egy bizonyos tengeri élőlénynek, a narválnak a szarva. A narválok az északi-sarki vizeken élnek, így a vikingek szép kis hasznot húztak ezeknek az állatoknak a levadászásából, szarvuk unikornis szarvként való eladásából, amiért akár egy kastély árát is megkérték. Mivel ez az állat nem merészkedik a 80 szélességi fok alá, így a középkor embere (az ókori alapokra is építve) előbb ismerte az egyszarvút, mint ezt a cetfajt. 

A hím narválok szarva akár a 3 méteres hosszúságot is elérhette, amit mi a múzeumban láttunk, az körülbelül 2,5 méter lehetett. A nőstényeknél ritkábban fejlődik ki ez a szarv, ha ki is nő, sokkal kisebb, csenevészebb. 

20180328_151715.jpgSkócia a 12. század óta használja nemzeti állataként az unikornist, s egész iparágak épültek ki az egyszarvú mintás ruhák, tárgyak, szuvenírek gyártására, de a képzőművészet is megörökítette ezeknek a csodás lényeknek a "létezését" alkotásaikon. Ide kattintva megtekintheted ezeket a képeket, ahol olyan híres festők képei kerültek beválogatásra, mint Dürer, Rafaello vagy Saar. 

 

 

 Ti szeretitek az unikornisokat? Írjátok meg kommentben, ha már volt unikornis-élményetek, mint nekünk a múzeumban a narvál szarvával! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr5714215327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása