Amit kevesen hangoztatnak...
2018. április 22. írta: Viktor90

Amit kevesen hangoztatnak...

 

Mindenki tudja, de sosem fordítanak rá elegendő figyelmet. A világot is ez a rendszer hajtja,és nélkülözhetetlen a külföldre utazáshoz, egy új országban kezdődő élethez is. Ez nem más, mint a pénz.

Az első dolog, amit mindenkitől hallok, hogy van-e munka, hol fogtok dolgozni, mennyit lehet keresni? Mindezek valóban fontos szempontok, ha új életet kezd egy idegen országban az ember, de mindezek előtt van még egy kérdés, amit kevesektől hallok. Mégpedig, hogy elterveztetek mindent, de mennyibe is fog ez kerülni a kezdetekben, a legelején, amíg nincs munka (ha úgy mész ki, mint mi)? 

Kezdjük a legfontosabb dolgokkal, amik a létfenntartáshoz szükségesek, és nem kerülheted el ezeket. Ezek a szállás, kaja, kommunikáció, közlekedés. Rengeteg variáció lehetséges ezekből, kinek milyenek az igényei, ki mit engedhet meg magának, esetleg mit hoz magával az ember, eme hosszú göröngyös útra. A variációk száma végeláthatatlan, de ha a semmiből kezded munka nélkül, akkor mielőtt elindulsz, nem árt számolgatnod.

Albérlet....

Helyrajzilag is nagyon eltérő árak vannak, akár csak otthon, én most Glasgowról fogok beszélni, mivel már van egy kis rálátásunk ennek a környéknek egy részére. Glasgowba egy szoba heti 60-150 font is lehet, ez függ a belváros közelségétől. Ez havonta 240-450 font, ami elég nagy különbség, főleg ha nem figyelsz, hogy ebbe a számlák is benne vannak-e (included bills). Ha nincsenek, akkor még részarányosan havi 50 font körül kalkulálhatsz. És ez csak egy szoba. Ha lakást szeretnél bérelni, és nem szeretnél osztozkodni, akkor ez jóval többe fog kerülni, főleg, hogy itt már az összes számla a te sarad lesz, pl.: víz, gáz villany, biztosítás, bérleti díj és helyi adó. (water, energy, council tax, insurence, rent). Amennyiben egyedül vágsz neki, vagy viszonylag kis helyen is elfértek pároddal, akkor egy stúdió lakás is megteszi, ami kb. 2 helységből áll. Egy fürdőből wc-vel, és egy szoba-konyha-nappali egyben. Ez már 450-500 fonttól elérhető Glasgow délnyugati részén, például Renfrew, Breahead körül. 

Utazás...

 Nah ez az egyik kényes dolog Glasgowban. Van 3-4 busztársaság, egyiknek a bérlete nem jó a másik buszaira, néha szeretnek késni, vagy előfordul, hogy elfelejt jönni. Sajnos jártam már így, de alapjában véve meg lehet szokni. A legnagyobb busztársaság talán a Firstbus, a buszai napközben a városban 10 percenként közlekednek, legalábbis így hirdeti magát :). A másik, amit ajánlani tudok, az a Mcgill's, szintén szoktuk használni, talán a belvárosban a Firstbusz a nyerő, de a város peremén már nincs nagy különbség a két társaság közt. A jegyek itt napi 4,50 font, heti 15 font, vagy 4 heti 48 fontba kerülnek (Firstbus). Lehet kalkulálni, ki mennyit szeretne buszozni, hogy éri meg jobban, főleg az elején, amikor minden font számít. 

Kommunikáció...

 Itt túlságosan sokat nem fogok mondani, meg értelme sincs, mivel havonta változnak az árak, csomagok a szolgáltatóknál, akár csak Magyarországon. Mi a Nordtelekomnál vagyunk, ami egy a magyar értéktőzsdére bejegyzett cég, úgy reklámozza magát, hogy egy sim kártyához ad 2 számot, egy +44-eset és egy +21-eset. A +44-est kint érdemes használni, mint normál angliai számot, a +21-est az otthoni, barátoknak, családtagoknak kell megadni, hogy roaming díj nélkül, magyarországi vezetékes díjon hívhassanak minket. A tapasztalat, hogy a lefedettsége közel sem olyan jó, mint otthon egy Telekom, vagy Vodafone hálózatnak, de ha szükség volt mobilnetre, vagy hívni kellett valakit, mindig tudtam használni. Jelenleg van egy 15 font/ hónap előfizetésem 700 perc lebeszélhetőséggel, 60 SMS-el és 3100 MB mobilnettel. Eleinte mindenképpen ajánlom, hogy sok mobilneted legyen, hiszen egy csomó infót a netről fogsz megtudni, ha kint leszel, és szükséged lesz az adatra. 

Kaja...

 Erről sokan írtak, sokat, így nem is ereszteném olyan hosszúra a megjegyzésemet. Attól függ mit szeretsz, mennyire szereted a hasad, tudsz-e, akarsz-e főzni, egyedül vagy többen mentek, stb... Itt kettőnknek havonta 160 font körül van az az összeg, amit az elején simán számolhatunk. Nem élünk nagy lábon, de nem is éhezünk.

Egyéb költségek...

Mikor elfoglalod a szállást, rájössz, hogy ha otthon albérletben éltél, de legalábbis volt egy háztartásod, itt sok dolog fog hiányozni. Evőeszközök, étkészlet, edények főzéshez, tisztítószerek, ruhaszárító és még sorolhatnám, attól függ milyen felszerelt helyre mész. Ide szintén elkölthetsz 50-100 fontot. A munkába álláshoz szintén kell befektetned, hiszen nem tartom valószínűnek, hogy a munkavédelmi bakancsod, és a munkaruhád elhoztad volna a poggyászodban :). A másik, hogy itt minden munkához kell egy munkavédelmi és egészségügyi vizsga. Ez 35 fontba kerül.

Összesítés...

Szóval térjünk a lényegre, számoljunk egy kicsit. A minimumot számolom mindenből két személyre, így látható lesz, hogy mennyi az a tőke, ami nélkül meg se próbáljatok útnak indulni. Szóval albérlethez számoljunk 350 fontot, egy párnak rezsivel egy double room ennyiért már elérhető kicsit kintebb, az első munkakeresős ügyintézős időszakban elegendő lesz, ha később lesz pénzetek és komfortosabban szeretnétek élni, kerestek jobbat. Számoljuk azt, hogy eleinte mindenhova személyesen adjátok le az önéletrajzotokat, így sokat buszoztok, megveszitek a 4 hetes bérletet, amit a busztársaság appján keresztül tudjátok megtenni a leggyorsabban, és egy QR kódot kaptok, amit minden buszon az adott társaság buszain a sofőrnél egy QR kódolvasó leolvas, majd felenged. Az egyből 2×48 font, vagyis 96 font. A mobilnet nagysága miatt szerintem a 3GB net szükséges az első hónapban, ami 15 font/ fő, vagyis 30 font, így van net, telefonszám és tudtok beszélni bárkivel. A kajára mondjunk 160 fontot, bár ha nem vigyázol, gyorsan bele tudsz csúszni 200 font fölé is. Szóval kimentek munka nélkül, vágyakkal, célokkal, egy köteg önéletrajzzal, és felkészültök a munkakeresésre. Az első, hogy míg nincs munka minél tovább bírjátok kint, esélyt adva magatoknak munkát találni. Ehhez kell 350 font bérleti díj, 100 font bérletre, 30 font telefon+mobilnet, 200 fontot elkajáztok. Ha mindezt összeadjátok, máris 700 font körül járunk, és még nem vettetek repülőjegyet, nem kötöttetek biztosítást a poggyászra, vagy magatokra, a reptérre utazás, és még csomó apró rejtett költsége lehet az odaútnak. Ezek nem nagy költségek, de ha összeadod a végén meglepődhetsz. Utasbiztosítás 3-4000 Ft, vidékről felutazás a reptérhez átlagosan egy 4-5000 Ft, poggyászfóliázás vagy biztosítás 2-4000 Ft. Egyenként nem sok de még iszol egy kávét, vagy eszel valamit a reptéren ott vagy hogy egy 20ast elköltöttél, a repjegyeken felül, ami nekünk WizzGo csomaggal 65000 Ft körül volt.

Magyarul akkor arra számolva, hogy egy hónapig nincs munkátok, 700 fontból megéltek kint egy hónapig, a kiutazás átszámolva jelenlegi árfolyamon 250 font körül van, és az egyéb költségeket nem számítottuk bele,mert tegyük fel, hogy felszerelt helyen fogtok lakni, vagy hoztok mindent magatokkal. Mindez 1000 fontra felkerekítve kb 350-360.000 Ft önerőt igényel. És ha nem jön össze, akkor még lenni kell tartaléknak hazarepülni is, ami viszonylag röviddel a repülés előtt megvéve baromi drága is lehet.

Végeredményben, ha nem akartok izgulni, meddig húzzátok kint, ha nincs munkátok, és nem akartok snack levest enni és vizet inni hozzá minden nap, akkor bátran számolhattok 2-3000 fonttal. :)

Nem elriasztani szeretnénk senkit ezzel a cikkel,csak mérlegelni a kockázatokat, mert rosszabb, ha egy jó drága "kirándulást" teszel Skóciában, mert nem sikerül, és rossz szájízzel térsz haza, mint ha minden sikerül és marad a tartalékaidból otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr7713845282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása