Skócia mumusa
2018. május 31. írta: Danielle92

Skócia mumusa

Hogyan nyissunk bankszámlát?

Mielőtt kijöttünk volna Skóciába, alaposan végigjártuk az internetes forrásokat, csoportokat, oldalakat, ami a kinti életünkhöz információkat adott. Szinte az összes bejegyzésben azt olvastuk, hogy az egyik legnehezebb része a kinti létnek a bankszámla nyitás. Ezzel a bejegyzésünkkel azonban megcáfoljuk ezeket az írásokat. Lássuk hát!

 

Az előzetes ismereteinkkel felszerelkezve, és a kint szerzett ismerősök tanácsaira hallgatva úgy döntöttünk, hogy a TSB nevű banknál fogunk számlát nyitni, mert ott viszonylag egyszerűen, gyorsan megnyitják a külföldieknek is. Szépen be is mentünk, kaptunk egy időpontot majd egy hónapra rá. Különösképpen nem foglalkoztunk ezzel, annyira nem sürgetett minket az idő, így vártunk. Tudtuk, hogy itt teljesen normális, ha időpontot adnak a bankszámla nyitáshoz is. Két-három hét azonban elég sok idő, főleg, ha az ember lakást is szeretne váltani, és oda ez elengedhetetlen. (Lásd, lakásbérlés Glasgowban) A várakozás alatt megtudtuk, hogy a bankban valamiféle rendszer-karbantartás van, emiatt kellett ilyen sok időt várni. A foglalt időpontunk előtti napon felhívtak, hogy még mindig rossz a rendszer, egy hét múlva tudnak fogadni minket. Ekkor kicsit már fogyatkozott a türelmünk, s másnap úgy voltunk vele, ha törik, ha szakad, mi valamelyik banknál számlát fogunk nyitni. 

A TSB bankkal szemben két bank is volt, így bementünk az egyikbe, történetesen a Royal Bank of Scotland-be. Kisebb sorban állás volt, szombat révén sokan talán csak ilyenkor tudják számlaügyeiket intézni. Szépen kivártuk a sorunkat, táskámban a papírjainkkal. Mikor az ügyintéző fogadott, elmondtuk neki, mi járatban vagyunk. Kisebb várakozást követően leültettek minket az ottani fotelekbe, de pár percen belül már mentünk is az irodába. Egy férfi ügyintéző állt a rendelkezésünkre, és minden kérdésünkre kedvesen válaszolt. Míg ő bepötyögte az adatainkat a gépbe, addig szemügyre vettük az irodát. Az egyik fala be volt borítva lila, hagyományos skót mintás anyaggal. Mondtam is a fickónak, mennyire tetszik, erre ő viccesen megjegyezte, hogy szeretnénk? Nyugodtan vihetjük. Innentől kezdve egy kötetlen, már-már baráti beszélgetés formájában mindent elmagyarázott az online bank felületről, a kártyahasználatról, belépésről lépésről-lépésre, szinte szájbarágósan, de így biztosan megértettük. Olyan jól sikeredett ez a számlanyitás, hogy mikor elmondtuk, miért is jöttünk Skóciába, milyen szép ország, ő maga ajánlott helyeket, amit nézzünk meg, s nem csak Skóciában, de még Londonon belül is. Egyszóval a legpozitívabb, legkedvesebb, legsegítőkészebb bankszámla nyitáson vettünk részt, így a Royal Bank of Scotland-et csak ajánlani tudjuk mindenkinek! Maximális segítőkészség, ami nem csak bankon belül, de azon kívül is jellemzi őket, például email-ben is válaszolnak szinte azonnal, ha problémánk akad. 

Amit érdemes a számlanyitáshoz vinni: 

  • ID - útlevél
  • proof of address - nálunk a lakásbérleti szerződés volt
  • NI szám
  • mi vittük a főbérlőnk által írt referenciát, amire rá is nézett
  • minden levél, ami a címünkre érkezett eddig, ezzel is igazolva a lakcímet, pl.: NHS (háziorvostól) kapott levelek

 

Pár infó az itteni számláról:

A legtöbb basic vagy personal account díjmentesen nyitható, és nem kérnek el számlavezetési díjat sem. Az automatákból pedig díjmentesen lehet levenni a pénzedet. Mi közösen nyitottuk a számlánkat, így pároknak is lehetséges egyazon számlára gyűjteni a keresetüket. Van online bankolásra lehetőség, akárcsak otthon, bár itt kicsit nehezebb a belépés, ha az ember még nem találkozott a felülettel, de hamar bele lehet tanulni. 

Érdemes az adott bank honlapján nézelődni, mielőtt megnyitjuk a számlát, így nagyjából képben leszünk, milyen dokumentumokat fognak elkérni, milyen számlát tudunk nyitni, és annak milyen költségei lehetnek, esetleg milyen megtakarítással kombinált számlákat nyithatunk, ha szeretnénk, hogy kicsit kamatozzon is a pénzünk. 

Érdekesség:

Itt a legtöbb bank saját bankjegyet nyomtathat, így nem kell meglepődni, ha a 20 fontos bankjegyünkön más és más szerepel. 

Összefoglalásképp nekünk teljesen pozitív volt a bankszámla nyitás, ami össz-vissz fél órát vett igénybe az életünkből, és maximális segítőkészség jellemezte a dolgozókat. Nem hiába van fent az oldalukon, hogy Skócia legsegítőkészebb bankja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr8314008972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása