Lakáskeresés és bérlés Glasgow-ban
2018. május 28. írta: Danielle92

Lakáskeresés és bérlés Glasgow-ban

Mert nem csak utazásokból és kirándulásokból áll az életünk, lássuk hát, mi minden történt az elmúlt időszakban.

 Az elmúlt egy hónap java része lakáskereséssel telt el, mivel a jelenlegi albérletünk messze van a munkahelytől, és itt nem olcsó mulatság a tömegközlekedés. Azt is hozzá kell persze tenni, hogy most a főbérlőnkkel lakunk együtt, ami itt teljesen bevett szokás, sokan adják ki nem használt szobájukat, hogy egy kis bevételhez jussanak. Ez persze bizonyos szempontokból előnyös is volt, de legalább annyi hátránnyal is járt. 

Lássuk először az előnyöket: 

  • olcsóbb lakbér az elején, mert a havi bérleti díjban minden benne volt: víz, villany, net, stb.
  • proof of address (lakcím igazolás, ami itt minden ügyintézéshez elengedhetetlen, jelen esetünkben egy bérleti szerződés. Ezt szinte mindenhol elfogadták nekünk, ellenkező esetben valamilyen nevedre szóló számla szükséges, pl.: villany, council tax, ami amolyan helyi adó. 
  • referencia a főbérlőtől, ami hasznos lehet, ha albérletet szeretnél váltani. Tudni illik, itt sokkal többet ér egy főbérlői vagy munkaadói referencia, mint bármi. Az alapján tudják eldönteni, hogy most jó munkavállaló vagy, vagy milyen albérlő leszel. 
  • közel vannak a boltok
  • kertvárosi rész, távol a zsúfolt belvárostól

 

Hátrányok:

  • alkalmazkodni kell, még ha a főbérlő hangos vagy rendetlen is. Tudni illik, a skótok eléggé rendetlenek tudnak lenni, és igénytelenek is. Ezt már a buszon ülve is tapasztalhattuk. Mivel mi egy csöndes, rendszerető pár vagyunk, ez elég nagy kihívás volt számunkra, de túléltük. 
  • ha már a hangoskodás szóba került, ez az épület egy két szintes emeletes ház, ahol rendszeresen előfordul, hogy a fiatalok rohangálnak, kiabálnak késő este is, és ez főleg akkor zavaró, ha a szoba, amiben laktok, pont a bejárati ajtó mellett van. 
  • nem a legszebb környék, mivel eléggé szemetes, bár Glasgowban nehéz olyan környéket találni, ami nem ilyen, mert ahogy írtuk, itt az emberek sokat szemetelnek, és erre még rájönnek a randalírozó sirályok is, akik szét szórják a szemetet. Persze vannak nagyon szép kertvárosi részek, rendezett kertekkel, tiszta utcákkal.
  • messze van a munkahelytől, drága a buszozás

 

Lakást bérelni kétféleképpen lehet, magánszemélyektől vagy ingatlanközvetítők által. A magánszemélyektől viszonylag könnyebben lehet, mert nem feltétlenül kérnek referenciákat, viszont ha valami elromlik a házban, nem biztos, hogy azonnal kijavítják, esetleg a bérlőre terhelik annak költségét. Mégis ez egy könnyebben járható út, ha nem akarunk hetekig várni a lakásra. Ha közvetítőn keresztül béreljük, az kicsit bonyolultabb, hosszabban tartó folyamat, ami esetleges díjakat is maga után vonhat a kaución (=deposit) és a havi bérleten (=rent) kívül, amit a lakás elfoglalása előtt kell kifizetni. Ez egy leellenőrizhetőbb rendszer, és biztonságosabb is, ráadásul ha itt elromlik valami, a közvetítő cég gondoskodik róla, hogy a főbérlő (=landlord) biztosan kijavítsa a problémát. Erre a legtöbb közvetítő oldalán külön bejelentő felület van. 

Az elmúlt hónap úgy telt el, hogy megnéztünk egy csomó lakást azon a környéken, ahová költözni akarunk, és mikor eldöntöttük, melyiket szeretnénk, a közvetítőnél ki kellett tölteni egy jelentkezési lapot (=tenant application), és bevittük a referenciát. (Sajnos itt legalább egy hetet vesztegettünk csak azért, mert még nem volt bankszámlánk, és habár az időpontot még április végén megkértük, majd 3 hetet kellett rá várni, mert a bank rendszere összeomlott, frissíteni kellett. Ezért is döntöttünk végül egy másik banknál, de erről majd egy másik cikkben. Miután minden papírt leadtunk, kiderült, hogy plusz költségekkel kell számolni, mivel azét cserébe, hogy átnézik a fizetőképességünket, lekérik a referenciákat, az személyenként plusz pénz. Nem nagy összeg, itteni árakhoz képest, de értelmetlennek találtuk, hiszen két hónapja voltunk kint, egyetlen referenciánkat leadtuk, ennek ellenőre ők utána akartak nézni, és a bankszámlánk is frissen volt nyitva, ergo pénzmozgást még nagyítóval se fognak találni rajta. Elkeseredetten vettük tudomásul, hogy a hetek óta tartó utána járás, intézkedés teljesen fölösleges volt, hiszen nem olyan embereknek fogják kiadni a lakást, akikről azt se tudják, képesek lesznek-e fizetni a bérleti díjat. 

Úgy döntöttünk, hogy másik közvetítő cégnél próbálkozunk, ahol eddig mindegyiknél azt a választ kaptuk, hogy nincs plusz költség, így újult erővel neki láttunk a lakáskeresésnek, és bízunk benne, hogy a szerzett ismeretekkel ez a folyamat gyorsabban fog már zajlani. Akik lakást keresnek Glasgowban, a következő oldalakat ajánljuk:

Gumtree -  itt sok magánszemély is hirdeti lakását

Rightmove - itt a lakások több közvetítő cég által vannak hírdetve

Zoopla - itt is közvetítők által vannak fent hirdetések

Spareroom - itt pedig kiadó szobákat találhatunk, mi így kerültünk össze a jelenlegi főbérlőnkkel 

 

 Reméljük, hasznosnak találtátok ezt a cikkünket is, és ha kérdésetek van, írjátok meg bátran! Szívesen segítünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunhighlanders.blog.hu/api/trackback/id/tr2513904638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása